Tema sukurta: 2015.04.02 18:49
2012.10.02 15:24 Nauja žinutė
Vartotoajs neprisijungęs Peržiūrėti anketą


Enciklopedija
Enciklopedija
Patyręs
Gaminimo instrukcija:

Ingredientai:
Tešlai:
2 stiklinės miltų
½ stiklinės maltų migdolų (be luobelių)
225 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kūbeliais
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas rudojo cukraus
3-6 valgomi šaukštai šalto pieno
1 valgomas šaukštas gritinėlės
1 kiaušinio trynys
Įdarui:
½ stiklinės cukraus
¼ stiklinės rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
¼ arbatinis šaukštelis imbiero (sauso, malto)
2.5 kg kietų obuolių
1 valgomas šaukštas citrinos sulčių
1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
2 valgomi šaukštai sviesto, susmulkinto


Gaminimas:
Virtuviniame kombaine sumaišyti miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską. Sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilti pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą išimti iš kombaino, perskirti pusiau, suformuoti du vienodo dydžio gabalėlius ir įdėti juos  1-2 valandoms į šaldytuvą.
Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Dideliame dubenyje sumaišyti cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudėti supjaustytus obuolius ir suberti tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti, perdėti į didoką keptuvę storu dugnu, keptuvę uždenti ir troškinti ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant apie 8-10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir geidžiamo pyrago iškepti nepavyks! Suminkštėjusius obuolius nukelti nuo ugnies, perpilti į didelį kiaurasamtį ir palikti, kad nuvarvėtų.
Orkaitę įkaitinti iki 220 C.
Iš šaldytuvo išimtą vieną tešlos diskelį iškočioti ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinės plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkelti į apvalią kepimo formą ir iškloti ja formos dugną. Ant tešlos supilti obuolių įdarą, obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir apdėlioti sviesto gabalėliais.
Iškočioti antrą tešlos diskelį, juo užkloti obuolius ir pirštais užspausti pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauti 3-4 cm ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepti kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu.
Pyragą dėti į orkaitę ir kepti ant pačių žemiausių orkaitės grotelių 15 minučių. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190 C ir toliau kepti dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgaus sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsinti skardoje. Ant stalo tiekti su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu.
Karamelinis padažas: vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitinti 2 stiklines cukraus nemaišant, kol cukrus aplink puodo kraštus ims tirpti. Mediniu šaukštu atsargiai maišyti, kol visas cukrus ištirps ir įgaus tamsaus gintaro spalvą. Nukelti nuo ugnies. Toliau intensyviai maišant, į karštą cukrų plona srovele supilti 1 ir 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė plius dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai burbuliuos. Maišyti nesustojant stipriai ir energingai, kol padažas pasidarys vientisas. Įdėti vieną šaukštą (15 g) sviesto ir žiupsnelį druskos, viską vėl gerai išmaišyti. Supiltį į stiklainį, uždengti ir laikyti šaldytuve.
 
Patiekalus galite pagardinti skaldytais grūdais ir kviečiais „Activus“! Šis produktas puikiai tinka įvairiems sveikuolių patiekalams, jogurtui ar varškei, faršui, duonai ir kitiems miltiniams konditerijos gaminiams. Skaldyti grūdai yra natūralus vitaminų ir mineralų šaltinis!
Cituoti
Atsakyti
Registruokis ir diskutuok!
© 2006 – 2024 Forumas "Draugas.lt"  |  Privatumo politika  |  Naudojimosi taisyklės  |  Reklama  |  Kontaktai