Tema sukurta: 2015.04.02 18:49
2012.10.02 15:24 Nauja žinutė
Vartotoajs neprisijungęs Peržiūrėti anketą


Enciklopedija
Enciklopedija
Patyręs
Daugiametis žolinis augalas, dar vadinamas peletrūnu. Tinka svogūnų sriuboms, vištai, jūros gėrybėms, veršienai, riebioms žuvims, kalakutienai, daržovių (brokoliams, kalafiorams, žirniams, pomidorams, špinatams, šparagams) patiekalams pagardinti. Gerina apetitą. Liaudies medicina vaistiniu kiečiu rekomenduodavo gydyti skaudamus dantis, arbata – nemigą. Romėnai juo gydė gyvatės įkandimą. Gerina virškinimą. Naudojamas kvepalų ir likerių gamyboje.
Kaip dekoratyvinį augalą auginkite konteineryje ar dideliame vazone (centre), gėlyne su kitais, ypač melsvažiedžiais augalais ir kt.
Skinami anksti pavasarį ūgliai ir iki žydėjimo žali lapai. Džiovinti itin kartūs. Vartokite po nedaug.
Plačiau skaitykite žurnale „Gėlių spalvos“ Nr. 14 - „Prieskonių sodas“

Apie šį augalą galite pasiskaityti straipsnyje „Pelynas – žolė, savyje slepianti pagiežą“.
Cituoti
Atsakyti
Registruokis ir diskutuok!
© 2006 – 2018 Forumas "Draugas.lt"  |  Privatumo politika  |  Naudojimosi taisyklės  |  Reklama  |  Kontaktai