Tema sukurta: 2015.04.02 18:49
2011.03.15 16:00 Nauja žinutė
Vartotoajs neprisijungęs Peržiūrėti anketą


Enciklopedija
Enciklopedija
Patyręs
Calcium + D3 tabletės N30

Calcium + D3

SUDĖTIS

Vienoje tabletėje yra 1000 mg kalcio karbonato, atitinkančio 400 mg kalcio, 5 µg vitamino D3.

PAKUOTĖ 30 tablečių

Maisto papildas

Tinka vartoti:
- kai padidėja kalcio ir vitamino D3 poreikis,
- aktyviai sportuojantiems,
- vyresnio amžiaus žmonėms osteoporozės profilaktikai.

Veikliųjų medžiagų poveikis

Vitaminas D3
Vitaminas D (kalciferolis) yra riebaluose tirpstantis vitaminas. Svarbiausios formos yra vitaminas D2 (ergokalciferolis) ir vitaminas D3 (cholekalciferolis). Vitaminas D aptinkamas žuvų taukuose, riebiose žuvyse, kiaušinio trynyje. Viena iš svarbiausių vitamino D3 funkcijų yra kalcio, fosforo, magnio apykaitos reguliavimas. Vitaminas D3 padeda šioms svarbioms medžiagoms išsilaikyti kauluose, saugo nuo osteoporozės, reguliuoja kalcio ir fosforo įsisavinimą žarnyne. Didesnio kiekio šio vitamino reikia nėštumo metu, sergant inkstų ir kepenų ligomis. Trūkstant vitamino D minkštėja kaulai, silpsta raumenys, sutrinka dantų augimas.

Kalcis
Kalcis yra vienas svarbiausių žmogaus organizmo mineralų, reikalingų kaulų stiprinimui. Daugiausia kalcio yra kauluose ir dantyse, jis užtikrina jų stiprumą. Maži kalcio kiekiai, cirkuliuojantys kraujyje, padeda susidaryti medžiagoms, reguliuojančioms virškinimą, energijos apykaitą, metabolizmą. Kalcis padeda maisto medžiagoms patekti į ląstelę, svarbus ląstelių membranų laidumui palaikyti, nervinio impulso plitimui į raumenis, kraujo krešėjimui. Daugiau kaip 90 procentų organizme esančio kalcio susikaupę kauliniame audinyje karbonatų ir fosfatų pavidalu. Visoms minėtoms funkcijoms atlikti organizmas paima kalcį iš kaulų. Kai vartojama mažai kalcio turinčių produktų, kaulai tampa trapesni ir silpnesni, vystosi osteoporozė, dažnėja kaulų lūžiai. Kalcio rezorbcijai iš žarnyno, mobilizacijai iš kaulų būtinas vitaminas D.

Efektyvumą įrodantys moksliniai tyrimai
* Vyresniems nei 65 metų žmonėms 3 metus vartojant kalcio ir vitamino D nustatyta, kad lėčiau mažėja kaulinė masė, ir lūžimų skaičius sumažėja 7 proc. (Dawson-Hughes)
* Atlikus multicentrinius tyrimus nustatyta, kad kalcio vartojimas nėščioms moterims gali padėti išvengti nėštumo išprovokuoto arterinio kraujospūdžio padidėjimo. (Levine RJ, Hauth JC, Curet LB, et al. Trial of calcium to prevent preeclampsia. N Engl J Med. 1997;337(2):69-76.)
* Atlikus placebo kontroliuojamus tyrimus, nustatyta, kad kalcio vartojimas vyresnio amžiaus moterims padeda greičiau sumažinti svorį. (Davies KM, Heaney RP, Recker RR, Lappe JM, Barger-Lux MJ, Rafferty K, Hinders S. Calcium intake and body weight. J Clin Endocrinol Metabol. 2000;85(12):4635-4638.)
* Kalcis gali padėti norint išvengti hipertenzijos, taip pat gali būti vartojamas papildomai gydant hipertenziją. (Miller GD, DiRienzo DD, Reusser ME, McCarron DA. Benefits of dairy product consumption on blood pressure in humans: a summary of the biomedical literature. J Am Coll Nutr. 2000;19(2 Suppl):147S-164S)

DOZAVIMAS
Gerti po 1 tabletę 1-2 kartus per dieną valgio metu.

Literatūra:
1. DeLuca HF and Zierold C. Mechanisms and functions of vitamin D. Nutr Rev 1998;56:S4-10. [PubMed abstract]
2. Reichel H, Koeffler H, Norman AW. The role of vitamin D endocrine system in health and disease. N Engl J Med 1989;320:980-91. [PubMed abstract]
3. van den Berg H. Bioavailability of vitamin D. Eur J Clin Nutr 1997;51 Suppl 1:S76-9. [PubMed abstract]
4. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. National Academy Press, Washington, DC, 1999.
5. Shils ME. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th ed. Baltimore: Williams & Wilkins, 1999.
6. Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes, Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Washington DC: The National Academies Press, 1997.
7. U.S. Department of Agriculture. Results from the United States Department of Agriculture`s 1994-96 Continuing Survey of Food Intakes by Individuals/Diet and Health Knowledge Survey. 1994-96. http://www.barc.usda.gov/bhnrc/foodsurvey/Products9496.html#foodandnutrientintakes. 8. Subar AF, Krebs-Smith SM, Cook A, Kahle LL. Dietary sources of nutrients among US adults. J Am Diet Assoc 1998;98:537-47.
9. Weaver CM, Proulx WR, Heaney RP. Choices for achieving adequate dietary calcium with a vegetarian diet. Am J Clin Nutr 1999;70:543S-8S.
10. U.S. Department of Agriculture ARS. USDA Nutrient Database for Standard Reference Release 16. Nutrient Data Laboratory Home Page. 2003. http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp.

Gamintojas ir registravimo liudijimo turėtojas:
UAB "Aconitum", Taikos pr. 102, Kaunas, Lietuva. www.aconitum.lt
Parengė gyd. Gražina Vasiliauskienė
Konsultavo med.dr. Romualdas Basevičius
Cituoti
Atsakyti
Registruokis ir diskutuok!
© 2006 – 2019 Forumas "Draugas.lt"  |  Privatumo politika  |  Naudojimosi taisyklės  |  Reklama  |  Kontaktai