Žaidimai visiems
Siūlome vaikinams
Siūlome merginoms
????????????,
chess online,
folladas en medias cortas,
vinos tabernero,
chess.com,
seksas su moterimis,
legioncaliente,
blue lock 153,
profas 58,
dvdes-880porn,
daugiau rezultatų...
Skelbimo paieška
Paskutinės paieškos
Informacijos paieška
Paskutinės paieškos
Kranto g., Sirutiškio k., Kėdainių r. sav.,
Kruosto g., Sirutiškio k., Kėdainių r. sav.,
Liepų g., Sirutiškio k., Kėdainių r. sav.,
Nevėžio g., Sirutiškio k., Kėdainių r. sav.,
Sodų g., Sirutiškio k., Kėdainių r. sav.,
Jei kilo klausimų, turi pastabų ar pasiūlymų, rašyk forumas@dr.lt.
| | 2012.10.02 15:24 |
|
|
Enciklopedija
Patyręs
|
Avietė paprastoji (Rubus idaeus)Aviečių ir gervuogių gentis (Rubus) priklauso erškėtinių (Rosaceae) šeimai, kurioje - apie 450 įvairių rūšių, paplitusių Šiaurės pusrutulio vidutinių platumų juostoje. Kai kurios iš jų subrandina menkaverčius ar nevalgomus vaisius, bet yra dekoratyvios ir tinka
sodybai papuošti. Iš laukinių augalų būtent avietės išaugina pačias skaniausias uogas. Jos leidžia stiprius šakniastiebius, išaugina stačius ar svyrančius stiebus, kurie pirmaisiais metais būna žali, o antraisiais medėja. Lapai neporiniai plunksniški, sudaryti iš 3 (5) lapelių arba plaštakiškai
skiautėti. Kai kurių rūšių ir veislių augalų stiebai apaugę dygliukais. Ant antramečių stiebų pražysta vidutinio dydžio purpuriniai, rožiniai arba balti žiedai. Vėliau užsimezga vaisiai. Tai tarpusavyje suaugę maži, sultingi kaulavaisiai, sudarantys uogų pavidalo vaisynus. Jie susitelkia ant iškilių
arba plokščių žiedsosčių. Uogos raudonos, geltonos ir juodos su purpuriniu atspalviu. Po derėjimo antramečiai stiebai sudžiūsta. Lietuvos sodybose avietės auginamos nuo XVIII amžiaus.Gydomųjų savybių turi vaisiai, lapai, šaknys, jaunos augalų viršūnės su lapeliais. Uogose esančios obuolių, citrinų
ir kitos organinės rūgštys skatina virškinimą, naikina žalingus žarnyno ir skrandžio mikroorganizmus. Šios medžiagos padeda pašalinti iš organizmo sunkiųjų metalų druskas, radionuklidus, gydo aterosklerozę. Uogose gausu vitaminų A, C, E, taip pat B grupės vitaminų, folinės rūgšties, geležies,
vario, kalio ir kitų mikroelementų, todėl vartojamos nuo mažakraujystės, sutrikus širdies ritmui. Jos skatina prakaitavimą, nes turtingos salicilo rūgšties. Tai natūralus aspirino pakaitalas. Uogos vartojamos nuo peršalimo, gripo, kvėpavimo takų infekcijų. Skani ir labai vertinga džiovintų uogų,
lapų ir šakelių arbata. Susiję straipsniai: „Avietės“ „Ne tik skanu, bet ir naudinga“ „Avietėlė: našlaitėlė ar sukultūrinta ir derlinga? „Žemuoginė avietė – iššūkis sodininkams gurmanams“
|
|
|
|
|